Page 20 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 20

 UZMAN GÖRÜŞÜ
Küresel ısınma ve
tarım
 İGSAŞ’ın danışmanları arasında yer alan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve
Bitki Besleme Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Zengin, küresel ısınmanın tarım üzerinde sebep olduğu olumsuz etkileri değerlendiriyor.
Son 30 yılda sanayileşme ve nü- fus artışıyla birlikte sera etkisi, ozon tabakasının incelmesi
ve ormanların tahribatı gibi çok önemli çevre problemleri de artış gösterdi. Bu küresel çevre problemleri insanlığı ve doğayı tehdit eden, son yıllarda gitgide artarak dikkatleri çeken çevre sorunlarından bazılarıdır. Diğer önemli çevre sorunları ise çöllerin yayılması, erozyon, deniz kirliliği, hayvan ve bitki tür- lerinin yok olması ve tarım topraklarındaki genel tahribattır.
İnsanlık özellikle ekonomik etkinlikleriyle bu çevresel sorunlara sebep oluyor. Ülkelerin kalkınmasında asıl gösterge olan gayri safi milli hasılayı artırmak üzere mal üretme ve tüketme gittikçe artan miktarlarda özendi- riliyor. Bu ekonomik etkinlikler ham madde tüketiminde çok fazla artışa yol açıyor. Ham
maddeler topraktan çıkarılıyor. Daha sonra tüketim maddelerine, toprağa, denize ve atmosfere orijinal ham maddelerinden tamamen farklılaşarak atık şeklinde geri veriliyor. Bu atıklar toprağı, sucul ortamları ve havayı az veya çok kirletiyor.
Sera etkisi
Atmosferde bulunan karbondioksit, metan, azotoksit gazları aynen sera camlarında olduğu gibi güneşten gelen ışın enerjisinin yeryüzüne kadar gelmesini engelleyemez. Ama bu ışın enerjisi yeryüzüne çarpıp ısı enerjisi haline dönüşünce bunun yeniden atmosferin yüksek tabakalarına çıkmasını engeller ve böylece yeryüzüne yakın atmos- fer tabakasında ısıtıcı bir etki yapar. Buna sera etkisi deniliyor.
Ekolojik sorunlar
Atmosferik karbondioksitin sera etkisi, çok
 18





















































































   18   19   20   21   22