Page 31 - Yıldız'da Yaşam-Strateji Özel Sayısı
P. 31
alarak portöy yönetimini uzmanına bırakmak olduğunu düşünüyorum. Hisse senedi derken de bunun
yine fonlar üzerinden alınmasını tavsiye ediyorum. Orada gerçekten güvenilir ve bunu yapan uzmanlara emanet ediyorsunuz paranızı. Kısa vadede manevra alanı kazanmak için bir miktar likit kalmak da faydalı olur. Öngörülebilirliğin biraz daha düzeldiği bir ortamda, “Şimdi ne yapayım?” dediğinizde, yeni bir yatırım yapabilmek için bir miktar likit paranızın olması lazım. Ama fonlar likiditeyi veriyor, her an nakde dönebiliyorsunuz.
YILDIZ’DA YAŞAM STRATEJİ ÖZEL SAYISI 29
NASIL BİR YOL HARİTASI?
Girişimci ve yöneticiler için
• Tedarik zincirlerindeki zorluklar ve yüksek maliyetler • (TL’deki değer kaybı, emtia fiyatlarındaki artış ve
taşıma maliyetlerindeki yüksek seyir) imalat sektörünü baskılıyor. Bahsi geçen risklerin iyi yönetilmesi gerekiyor.
• 2022 yılının ilk yarısında gelişmiş ülkelerde trend üstü büyüme olması bekleniyor. İkinci yarıda ise büyümede • normalleşme sürecine geçilebilir. Dolayısıyla ihracat pazarlarımız için pozitif beklentiler mevcut. Yurt içinde uygulanan politikalar ihracatı destekler mahiyette.
• İç pazara yönelik satışları olan ya da hizmet sektöründe • faaliyet gösteren şirketler için bazı riskler var. Enflasyon çok yüksek ve yeni yılda da yükselmeye devam edecek. Türk
lirası hızla değer kaybediyor. Olası faiz artışları gündeme gelebilir. Temkinli olmak ve etkin risk yönetimi yapmak
faydalı olacaktır. Özellikle kur riskinin iyi yönetilmesi çok önemli. Türk ekonomisinde ham madde, enerji ve lojistik başta olmak üzere pek çok girdi dövize endeksli.
• Türkiye, risk priminin yükseldiği ve kredi kaynaklarına erişimin zorlaştığı bir dönemden geçiyor. Nakit akışının yönetimi azami önem taşıyor. Banka kredi limitlerinin ve krediye erişim imkanlarının artırılmasına yönelik faaliyetler kritik önem taşıyor.
• Ülkemizde şirketlerin “dijital dönüşüm, kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik” alanlarında geri kaldıklarını biliyoruz. Gittikçe zorlaşan ve öngörülebilirliğin azaldığı konjonktür düşünüldüğünde şirketlerin yarınlara daha emin adımlarla gidebilmesi için bu alanlarda yol alması faydalı olacaktır.
• Bu dönemde özellikle kısa vadede nakit ihtiyacı ve/veya yükümlülükleri olanlar için likit varlıklar da ön plana çıkacak.
• Piyasaları yakından takip edemeyen ve hızlı hareket edemeyen yatırımcılar için ise birikimlerini “yatırım fonları ya da bireysel portföy yönetimi” ile değerlendirmelerini öneriyorum.
Yatırımcılar için
2022 yılında gelişen ülkelere kıyasla gelişmiş ülkeler öne çıkıyor. Varlık sınıfı olarak seçici olmak kaydıyla yılın ilk çeyreğinde hisse senetleri ön planda olacak. Ekonomik toparlanma ile şirket kârlılıkları da çok iyi ve bu da hisse senetlerini destekliyor.
Yıl genelinde doların güçlü olması bekleniyor, FED’in faiz artırımları ve parasal sıkılaşma süreci de bunu destekleyecek. FED’in agresif ve beklenenden daha çok faiz artırması ihtimali altın fiyatlarını baskılıyor.
Tahvillerde ise negatif reel faiz bir süre daha devam edecek dolayısıyla kısa vadede enflasyon yüksekken ve politika faizleri artış arifesindeyken tahviller cazip bir yatırım aracı değil.