Page 23 - Yıldız'da Yaşam-Strateji Özel Sayısı
P. 23
Television Network” olarak adlandırılan bu sistem, Stanford Üniversitesi’nin bilgi dağarcığını Silikon Vadisi’ne yaymak
için kullandığı olağanüstü bir sistemdi. İnternetin olmadığı o zamanki koşullarda mikrodalga linklerle, kablolarla bağlanmış bir şekilde birçok ders verdim. Bu şekilde bağlanarak Colorado’daki şirketler benim dersimi alıyorlardı. Uzaktan bağlanan öğrenciler soru sorabiliyor, ben de o anda canlı cevap verebiliyordum. Derslerin kaydı “Betamax” video kasetlere alınıyordu. Sonradan isteyenler kütüphanede dersi dinleyebiliyordu. Bu şimdi birdenbire bütün üniversitelerin yapabildiği bir şey oldu. Bence muhteşem bir dönüşüm!
Elimizdeki bu mükemmel teknolojik altyapıyla gerçekten de uzaktan yani hiç gelmeden ya da çok az gelerek üniversite ortamından faydalanabilecek durumlar ortaya çıktı, özellikle lisansüstü programlar için. Yüksek lisans eğitiminde artık öğrencilerin okula gelmeleri gerekmiyor. Yani farklı şehirde çalışan bir mühendis, Koç Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmak isterse bu mümkün.
Derslere gelemeyen öğrenciler de kayıtlardan dersleri takip edebiliyorlar.
Ya da öğrencinin durumuna göre;
mesela İzmir’deki milli sporcu olan bir öğrencimize “İstersen gelme, sınavını uzaktan al.”, başka bir ülkede COVID-19 tedbirleri kapsamında mahsur kalmış bir diğer öğrencimize “Tamam, sen dersini uzaktan al.” diyebiliyoruz. Tabii bu gelişmeler üniversitelerin online olduğu anlamına gelmiyor. Tıptaki anatomi dersinde kadavranın fiziki olarak incelenmesi şart, bunu başka türlü yapamazsınız.
Eğitimde fırsat eşitliğinin oldukça önem verdiğiniz bir konu olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki başarılı
ancak maddi durumu yetersiz öğrencilerin Koç Üniversitesi’nde burslu okumalarını sağlayan Anadolu Bursiyerleri Programı’na başvuran öğrenciler pandeminin yarattığı olanaksızlıklardan nasıl etkilendiler?
Anadolu’nun ücra köşesinde yaşayan başarılı öğrenciler, nitelikli eğitim
olanaklarına ulaşamadıkları için üniversiteye alım sisteminin imtihanla yapıldığı bir ülkede hayata yüzlerce adım geriden başlıyorlar. İmtihanın kalkmasına imkan yok çünkü kayırıcı bir ortamdayız. Dolayısıyla bu çocuklara bir el uzatmak gerekiyor. Onlara yardımcı olmak bizim boynumuzun borcu. Programa bağışçı olarak dahil olan kurumlarla el ele vererek bursiyerlerin Koç Üniversitesi’nde eğitim almalarını sağlıyoruz. Eğitim masraflarının üçte ikisini bağışçı, üçte birini ise üniversite karşılıyor.
Bu öğrenciler pandemi döneminde perişan oldular. Anadolu’nun pek çok
noktasında eğitim iyice tökezledi. Bunun sonucu olarak üniversite imtihanlarına girişte enteresan bir yerde olacaklar. Pandemi sürecinde lise eğitimindeki kesintilerden dolayı el uzatmamız gereken çocukların şeklinin, şemailinin ve sayısının değişeceğini düşünüyorum. Türkiye’nin en değerli beyinlerinin
çok güzel yerlere gelme potansiyelleri olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle Anadolu Bursiyerleri Programı’nda daha çok bağışçımızın olmasını isterim. Her yıl aşağı yukarı 6.000 başvuru alıyoruz. 982 öğrencimiz bu şekilde okuyor. Bunu keşke başka üniversiteler de yapsa, keşke biz daha fazla öğrenci alabilsek.
YILDIZ’DA YAŞAM STRATEJİ ÖZEL SAYISI 21