Page 23 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 23

 Dünya nüfusunun yüzde 40’ının yaşadığı
80 ülkede ciddi su stresi görülüyor. Dünyada 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülke sayısı 54, bu şekilde su sıkıntısı çeken nüfus ise
4 milyara ulaşacak.
 5.000, Suriye’de 1.200, Güney Amerika’da 23.000, dünya ortalaması ise 7.600 metreküp. Türkiye nüfusunun 2025 yılında 85 milyon olması tahmin edildiğinde bu rakam 1.300 metreküp olacak. Kişi başına düşen kullanı- labilir su miktarı 2.000 metreküpün altındaki ülkeler su azlığı olan ülkelerdir. Dolayısıyla Türkiye su kıtlığı çeken ülkelere aday görü- nüyor. Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 8-10 bin metreküp olması gerekir.
Önlemler
Rio-92 Zirvesi’nin temel konusu, ABD’yi enerji tüketiminde kısıntıya razı etmekti. Sanayi- leşmiş ülkelerin karbondioksit emisyonlarını
önce 1988 ile 1990 yılı düzeyinde sabitleyip orta vadede yüzde 25 düşürmelerini hükme bağlayan Global İklim Sözleşmesi üzerine bir mutabakat sağlanamadı. Birleşmiş Milletler çerçevesinde oluşturulan Uluslararası İklim Değişikliği Tartışma Heyeti, 2000’lerin ortala- rına kadar karbondioksit üretiminin yüzde 60 oranında düşürülmesi gerektiğini bildirdi.
Hükümetler ve karar organları insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının oluşturduğu tehlike- ler için acil olarak köklü önlemler almak zo- runda. Çeşitli insan etkileri sonucu atmosfere salınan sera gazı emisyonları kontrol edilmeli ve zaman kaybetmeden belirli bir düzeyin altına indirilmelidir.
 Kaynaklar
Anonim, 2001, “İklim Değişikliklerinin Tarım Üzerine Etkileri”, TKB KKGM, Ankara.
Anonim, 2008, http://www.cevreorman.gov.tr
Çepel, N., 1992, “Doğa Çevre Ekoloji ve İnsanlığın Ekolojik Sorunları”, ISBN 975-405-348-0, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul.
Sade, B., 2008, “Kuraklık ve 2007-2008 Yılı Tahıl Üretimine Etkileri”, Konya Tic. Borsası Dergisi, Temmuz 2008, 11(29): 6-9.
Zengin, M., 2010, Toprak Bilgisi Ders Notları, S.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Konya.
Zengin, M. ve Özbahçe, A., 2011, “Bitkilerin İklim ve Toprak İstekleri”, Atlas Akademi Kitapevi, Konya.
21
Dikkat!
• Çevreyi, küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarına maruz bırakanlara karşı alınması gereken tedbirler gözden geçirilmeli ve geliştirilmelidir.
• Çevre ve biyolojik çeşitliliği sürdürülebilir kalkınma ve koruma anlayışıyla tüm sektörlerde enerji verimliliği ve tasarruf artırılmalı, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok kullanılması sağlanmalıdır.
• Ormanlar korunmalı, tarımda anızlar yakılmamalı, azotlu gübreleme doğru zamanda ve uygun miktarda yapılmalıdır.
• Bölgeye uygun bitki çeşitlerinin yetiştirilmesi sağlanmalı, kuraklığa dayanıklı çeşitler ıslah edilmelidir.
• Bitki koruma amaçlı kullanılan
kimyasallar tavsiye edildikleri şekilde uygulanmalı ve
nasıl kullanıldıkları titizlikle denetlenmelidir.
• Su, tarım ve sanayi başta olmak üzere tüm kesimlerce korunmalı ve tasarruf ilkelerine uygun olarak doğru kullanılmalıdır.
• Tarımda daha verimli kabul
edilen damla sulama sistemi yaygınlaştırılmalı, nadaslı tarımda da nadas etkinliği artırılmalıdır.
• Türkiye’de bütün bu tedbirlerin alınması ve uygulanmasına yönelik su politikası ve suyun yönetimiyle ilgili su yasası çıkarılmalıdır.
• Tarımda yeni teknolojilerin uygulanmasında çevre dostu girdi ve materyallerin kullanılmasıyla doğayı koruyan teknik ve yöntemlerin benimsenmesine önem verilmelidir.






































































   21   22   23   24   25