Page 42 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 42

  40
Mudurnu denince aklınıza ne geliyor?
Öncelikle konakları ve yakın çevresinde bulunan gölleriyle şirin, sıcak, bozulmamış, buram bu- ram tarih kokan küçük bir kasaba geliyor. Tabii Mudurnu’nun tavuğu ile saray ve köpük helvasını da unutmayalım.
Bizi Mudurnu hakkında bilgilendirebilir misiniz?
İki dağın arasına kurulu merkezimizde iki katlı ahşap evlerin ve tarihi konakların yarattığı atmos- fer gerçekten görülmeye değer. Özellikle Şeyh-ül Ümran tepesinden baktığınızda; aşağıda eski beyaz boyalı evlerin, bahçelerin, camilerin kucaklaştığını göreceksiniz. 100-150 yıllık bir geçmişe sahip bir veya üç katlı evlerde çevredeki orman dokusundan ötürü ahşap malzeme kullanılmış. Birbirlerinin manzaralarını engellemeyecek biçimde yapılmış bu evlerde Osmanlı sivil mimarisi- nin sadeliği, estetiği ve özellikleri görülüyor. Mudurnu’daki 30’a yakın ev şu anda restore edilmiş durumda. Diğerleri sırada bekliyor. En gözde konaklar Armutçular, Keyvanlar, Hacı Şakirler, Hacı Abdullahlar, Yarışkaşı Konakları ve Yıldız Entegre tarafından restore edilen Tekkeliler Konağı.
Birkaç yüz yıl öncesinin sivil mimari örneklerini günümüze kadar ulaştırması nedeniyle kentsel sit alanı ilan edilen Mudurnu’nun tarihini ve kültürünü yansıtan bu evler koruma altında. Armut- çular Konağı, bu yapılar içinde öne çıkanlardan. Konakta; dört katlı kare planlı 17 oda, 4 büyük salon ve bir büyük sofa bulunuyor. Çıralı çamdan karkaslı ve ahşap kaplamalı konakta ahşap oymalar, muhteşem tavan süslemeleri ve kapı tokmağı gibi ayrıntılar, ziyaretçilerde hayranlık uyandırıyor. Armutçular Konağı, Eylül 2016’da Yıldız Entegre sponsorluğunda, ICOMOS Türkiye, Mudurnu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi kurumsal ortak- lığında, Türkiye’de ilk kez düzenlenen VERNADOC Yöresel Belgeleme Çizim Kampı’na ev sahipliği yaptı.
İlçe merkezinde tarihi konakların dışında Mudurnu Saat Kulesi, Yıldırım Beyazıt Camisi ve Yıldı- rım Beyazıt Hamamı ile Kanuni Sultan Süleyman Camisi görülmeye değer. Yıldırım Beyazıt’ın şehzadeliği döneminde inşa edilen cami ve hamam ilçenin simgesi sayılıyor. Eski çarşıda bakırcı, demirci, semerci dükkanları var. Demirciler Çarşısı eski özelliğini kaybetmiş olsa da ilçenin turistik değerini artırmak için belediyenin desteğiyle yaşatılıyor.
Mudurnu’ya gelenler mutlaka yapmalı dediğiniz bir etkinlik var mı?
Şehir merkezinde Saat Kulesi’ni, Pertev Nail Boratay Kültür Merkezi’ni, Açık Hava Müzesi’ni, Kent Müzesi’ni, Yıldırım Beyazıt Hamamı ve Camisi’ni, Arasta Çarşısı’nı ve konaklarımızı mutlaka gezip görmeliler. Orman içindeki Yeniceşıhlar ile Samsaçavuş arasında bulunan çaya paralel uzanan toprak yoldan yürüyüş yaparak doğanın keyfini çıkarabilirler.
Mudurnu, Tarihi Ahi Kenti adıyla 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Alanları Geçici Listesi’ne dahil edildi. Bunun hakkında neler söylersiniz?
Esnaflar arası yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamakla birlikte; köklü kültür değişimlerinin ol- duğu bir dönemde, birbirlerine karşı çatışmacı tavır alan grupları uzlaştırmak, koruyucu değerler meydana getirmek, toplum düzeninin ve iş ahlakının sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan Ahi birliklerinin izleri ilçemizde hâlâ görülüyor. Türkiye’de ilçe düzeyinde Ahilik kutlaması yapan, Ahiliğin sahip olduğu gelenekleri yaşatma ve gelecek nesillere aktarma çabası veren tek ilçe Mudurnu’dur.
Yıldız Entegre Bolu Mudurnu Tesisi’nden Metin Erdoğan ilçenin güzelliklerini anlatıyor...
 Abant Gölü
 Sülüklü Göl
 Pertev Naili Boratav Kültür Evi
 Kent Müzesi
Mudurnu İğne Oyası
 

















































































   40   41   42   43   44