Page 41 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 41

  dağıtılıyor. Bu ikramlardan yiyenlerin, yiyecek- leri dağıtan kimseler için dua etmesiyle Esnaf Duası tamamlanmış oluyor. Mudurnu’nun UNESCO Dünya Miras Alanları Geçici Listesi’ne dahil olmasının diğer sebepleri; yemyeşil doğası, sık konut yerleşimi, ahşap konut doku- sunun güzel örneklerini içeren kentsel yapısı, Osmanlı döneminden beri varlığını sürdüren tek kubbeli cami mimarisi, hamamlar, türbeler ve hazireler.
Mudurnu Kalesi
Bizans döneminden kalma Mudurnu Kale- si’nin az bir kısmı günümüze ulaşıyor. Evliya Çelebi’nin 1650 yılındaki Mudurnu ziyaretin- de yazdıkları, o dönemde bu kalenin sekiz köşeli, 20 kuleli, tek kapılı bir yapı olduğunun ipuçlarını veriyor. Evliya Çelebi ayrıca kale- nin binasının karardığını, sur ve kalelerinin çöktüğünü, bunun eski bir yapı olduğunu da belirtiyor. Mudurnu Kalesi’nin Bizans döne- minde; Bursa tekfurunun kızı için yaptırıldığı da söyleniyor, savunma amaçlı karakol kalesi olduğu da... Bu konu hakkında çok detaylı bilgi bulunmuyor.
Mudurnu Saat Kulesi
Mudurnu Saat Kulesi, mutlaka görülmesi gerekenler arasında yerini alıyor. İlçenin doğu tarafında bir yamaçlık alanda yükselen saat kulesinin başına gelmeyen kalmıyor. 1890’da inşasına başlanan bu ahşap yapı, 1891’de tamamlanıyor. 1900 yılında kulede yangın çıkıyor. 1905’te saat kulesi, Mudurnu Hapisha- nesi’ndeki mahkumlara yaptırılıyor; civardan toplanan taşlarla kule onarılıyor. Mudurnulu bir demirci ustasının yaptığı saat, kuleye yer- leştiriliyor. 1964’te bir yangın daha çıkıyor ve kule tekrar hasar görüyor. O yıl içinde kulenin tamamına yakın bir kısmı yeniden restore ediliyor. 1990’larda kulenin dış cephesi ahşapla
kaplanıyor. 12 metre yüksekliğindeki Mudur- nu Saat Kulesi’nin doğuya bakan kapısından içeriye girildiğinde 30 basamakla üç yöne de bakan saatlerin yanına çıkılabiliyor. 185 kilog- ram ağırlığında olduğu söylenen kule çanı, her saat başı çınlıyor.
Göller
Mudurnu sınırları içinde yer alan ve görülme- ye değer üç tane göl bulunuyor. Mudurnu merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Abant Gölü; Abant ve Mudurnu sıradağları arasında oval bir çukurun içinde yer alıyor. 18 metre derinliğindeki tatlı su gölü, kış aylarında dona- biliyor. Tavşan, ayı, tilki gibi yabani hayvanlara ev sahipliği yapan Abant Gölü, çevresini sarmalayan gür ormanlarla bir doğa harikası. Diğer bir doğal güzellik olan Sülüklügöl’ün
üç tarafını dik yamaçlar çevreliyor. Ormanlarla kaplı çevresiyle Sülüklügöl, 2011’de tabiat parkı statüsü alıyor. Üç tarafı dağlarla çevrili Karamurat Gölü ise tatlı su balıklarının yaşam alanı olarak dipten kaynayan ve vadilerden akan sularla varlığını sürdürüyor.
Kaplıcalar
Mudurnu’da şifalı iki kaplıca bulunuyor. Mudurnu’ya beş kilometre uzaklıktaki Babas Kaplıcası’nın suları karaciğer, safra yolları ve metabolizma hastalıklarının yanı sıra diyabet- lilere iyi gelen kimyasal özellikler barındırıyor. Bikarbonat, kalsiyum, magnezyum ve karbon- dioksitli suyuyla iyileştirici ya da rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Mudurnu’ya 36 kilometre uzak- lıktaki Sarot Kaplıcası, bir diğer şifa kaynağı. Bu kaplıcanın suyu içme kürü olarak kullanıldığın- da idrar yolları ve böbrekle ilgili hastalıklara iyi geliyor. Bu suyla banyo yapıldığında romatiz- ma hastalıklarının yol açtığı ağrıları gideriyor. Sarot Kaplıcası’nın suyunda sülfat, sodyum ve kalsiyum bulunuyor.
‘Tarihi Ahi Kenti’ unvanıyla 2015’te UNESCO Dünya Miras Alanları Geçici Listesi’ne dahil olan Mudurnu’nun Anadolu’ya özgü Ahilik geleneğini yüzyıllardır yaşatması, bu listede yer almasını sağlayan başlıca nedenler arasında.
Mudurnu evleri
  Saat kulesi
39
 Ahi Baba



















































































   39   40   41   42   43