Page 28 - Yıldız'da Yaşam Sayı-1
P. 28
YEŞİL GELECEK
Gelecekte var olmak için:
Sürdürülebilirlik
Şimdi; geçmişimizden aldığımız güçle sadece bugünü değil, aynı zamanda geleceği ve gelecek nesilleri düşünme zamanı! Sürdürülebilirlik hakkında bilmeniz gerekenler...
Sanayileşme, teknolojideki gelişmeler, nüfus artışı, çevre kirliliği ve küresel ısınma, hepimizi gelecek için kaygılandırıyor.
Hal böyleyken, insanlık olarak görevimiz, gelecek kuşakları da göz önünde bulundurarak onları tehlikeye atmadan ihtiyaçlarımızı karşılamak... Bunu yaparken kalkınmayı sağlamak da sürdürülebilirliğe verilen önemle mümkün. Peki, nedir sürdürülebilirlik?
Sürdürülebilirlik nedir?
Ekonomik büyümeyi sağlamak ve refah seviyesini artırmak için yapılan gelecek planlarında çevreyi ve yeryüzündeki tüm insanların yaşam kalitesini koruma yaklaşımını ön planda tutmaktır. İnsan ve çevre merkezli bu anlayışın üç şartı var: Doğal çevrenin korunması, sosyal kalkınma ve ekonomik kalkınma. Çünkü gelişme ancak bu üç temel taşın varlığıyla gerçekleşebilir.
Sürdürülebilir Kalkınma nedir?
Sürdürülebilir Kalkınma, insan yaşamının gereksinimleri ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında bir denge kurularak, ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutlarıyla bugünden geleceğe uyumlu bir programlama yapılmasını amaçlayan bütünsel bir yaklaşımdır.
Sürdürülebilirliği sağlamak için...
Tüm üretim gerektiren sektörlerde öncelikli olarak yapılan tüm işlerin insan odaklı ve çevre dostu olması gerekiyor. Ardından ekonomik kalkınma için gerçekleştirilebilecekler geliyor.
Çevresel: Geri dönüşümlü ürünlerin çokluğu ya da yaratılan atık azlığı
bile önemli! Gürültü kirliliğine sebep olmamak, küresel ısınmaya neden olacak aktiviteler gerçekleştirmemek de sürdürülebilirlik adına önem kazanıyor.
Sosyal: Çalışanlarını düşünen şirketler bu konuda bir adım önde! İş yerinde fırsat eşitliği, işgörenlerin sağlığının ve güvenliğinin, çalışanların kariyerine verilen önem, tüketicilerin güvenliği, sosyal projelere yapılan yatırımlar,
sivil toplum örgütleri ile yapılan iş birliği... Bunlar ne kadar çok olursa sürdürülebilirlik o kadar mümkün!
Ekonomik: Yaratılan yenilikler kadar özgün yatırımların teşvik edilmesi, sağlanan istihdam kadar verilen vergiler, toplam istihdamdan bu konuda yaratılacak istihdama kadar her bir ayrıntı mühim.
26